Het Amerikaanse bedrijf meldt dat het wrak op 3.461 meter diepte ligt, ongeveer 1.800 mijl (3.300 kilometer) ten westen van Kaapstad. Het is gevonden met behulp van onbemande en autonoom opererende torpedo-achtige onderzeebootjes. Deze autonomous underwater vehicles (auv’s, zie afbeelding onderaan dit artikel) kunnen in waterdiepten tot zesduizend meter worden ingezet en zijn door Ocean Infinity in eigen beheer ontwikkeld.

Vier van die auv’s hebben dertienhonderd vierkante kilometer zeebodem onderzocht en wisten de restanten van de ‘Stellar Daisy’ binnen drie etmalen te lokaliseren. Het bedrijf kreeg eind vorig jaar opdracht van de Zuid-Koreaanse overheid om het wrak op te sporen. De 322 meter lange bulkcarrier ging op 7 maart 2017 ten onder, toen die met een lading ijzererts op weg was van Brazilië naar China. Slechts twee van de 24 opvarenden overleefden de ramp.

Familieleden

Vertegenwoordigers van de Koreaanse regering en familieleden van de omgekomen bemanningsleden waren aanwezig bij de operatie, die werd uitgevoerd vanaf de offshore supplier ‘Seabed Constructor’. Die was op 8 februari uit Kaapstad vertrokken. Het pas anderhalf jaar geleden opgerichte Ocean Infinity zette begin vorig jaar hetzelfde, voor zes jaar gehuurde schip, ook in bij de vergeefse zoektocht naar de verdwenen Vlucht 370 van Malaysia Airlines.

Vorige maand heeft een Koreaanse rechtbank een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen tegen Kim Wan-joong, directeur van de rederij van het schip: Polaris Shipping. Hij wordt beschuldigd van dood door schuld als gevolg van nalatigheid.

Bron afbeelding: Ocean Infinity

Lees ook: