In een dinsdagochtend voorbeurs uitgegegeven persbericht spreekt de trotse topman en aandeelhouder Rodolphe Saadé van ‘een mijlpaal’. ‘Als de overname is afgerond, wordt CMA CGM een honderdduizend werknemers sterke groep met een jaaromzet van dertig miljard dollar’, laat hij optekenen.

Het al maanden geleden aangekondigde bod van dertig Zwitserse frank per aandeel staat vanaf 12 februari open. CMA CGM wijst erop dat die prijs ruim 60% boven de slotkoers ligt van 10 oktober. Die schoot de volgende dag omhoog doordat het Deense DSV toen een ongevraagd bod op Ceva Logistics uitbracht. De Denen trokken zich weer terug toen duidelijk werd dat de Ceva-top een voorkeur had voor de Fransen.

Steun

CMA CGM zegt dat het bod gesteund wordt door het bestuur (board) van Ceva. Die verklaarde eerder de eigen aandelen niet te zullen verkopen en ontraadde toen ook andere aandeelhouders om op het bod in te gaan. In een persbericht van 28 januari stelde de board dat de prijs gezien de toekomstverwachtingen eerder in de buurt van veertig frank zou moeten liggen.

Later die dag verscheen op de Ceva-site een drieregelig persbericht dat de raad van het bestuur weliswaar volledig op één lijn zat met het bod van CMA CGM, maar aandeelhouders toch niet adviseerde om erop in te gaan. De top van het bedrijf heeft dinsdag niet officieel gereageerd op de aankondiging van CMA CGM.

Hoeksteen

Saadé zegt de overname van een grote logistieke dienstverlener te zien als de hoeksteen van zijn strategie. Die is erop gericht om ‘complete logistieke oplossingen’ aan te bieden en tegelijkertijd de basis van de groep te verbreden door die met een een ‘minder volatiele activiteit’ uit te breiden.

Bij de publicatie van het prospectus was al duidelijk dat CMA CGM de meerderheid van de aandelen in handen zou krijgen. Daaruit bleek dat al 17,6% van de stukken onherroepelijk zou worden aangeboden. Gevoegd bij de 33% die de rederij al eerder stapsgewijs in Ceva had opgebouwd, was dat voldoende om de grens van 50% te overschrijden. De Europese Commissie liet eind vorige week weten geen bezwaar tegen de krachtenbundeling te hebben.

Lees ook: Ceva-top verwerpt ‘te laag’ bod van ‘bondgenoot’ CMA CGM