De bedrijfsbeëindiging zal ‘op ordelijke wijze’ ondernomen worden en alle verplichtingen en afspraken worden gehonoreerd, schrijven eigenaar Alexander Saverys en algemeen directeur Benjamin Weinacht, die de klanten bedanken voor jarenlange hun samenwerking. In aanloop naar de bedrijfsbeëindiging neemt Team Lines geen boekingen meer aan waarvan de aankomstdatum na 11 februari ligt.

Het in Hamburg gevestigde Team Lines is in 1991 opgericht uit vier Duitse scheepvaartondernemingen die hun oorsprong vinden in de negentiende eeuw: H.M. Gehrckens, Ernst Russ, Johannes Ick en Mathies Reederei Schwedendienst. De Duitse havens floreerden in de negentiende eeuw, omdat de Nederlandse havens werden gemeden als gevolg van oorlog tussen Spanje, Frankrijk en Nederland.

Delphis

In 2006 werd het bedrijf gekocht door de Belgische containerrederij Delphis van de bekende Belgische scheepvaartfamilie Saverys. Die overname leidde er enkele jaren later toe dat Team lines door-to-door transport kon aanbieden dankzij de oprichting van Delphis Logistics.

Mede door consolidatie onder de grote containercarriers is de concurrentiestrijd in de Europese markt de afgelopen jaren verhard. CMA CGM heeft zijn positie in die markt de afgelopen jaren flink uitgebreid met de overname van OPDR en Containerships, terwijl Maersk en MSC met respectievelijk Sealand en WEC Lines al een stevige positie hebben.

Hapag-Lloyd sloot recent een feederovereenkomst met THE Alliance-partner ONE, wat een samenvoeging is van de drie Japanse rederijen MOL, NYK en K Line. Daardoor blijven er weinig feedervolumes voor onafhankelijke feederoperators over.