De onderhandeling met de piraten werd geleid door Rusland, omdat de bemanning van Russische afkomst is. De Russische ambassade in Nigeria maakte op 30 januari bekend dat de zeelieden zijn vrijgelaten, meldt persbureau Ria Novosti. Vermoedelijk is er losgeld betaald, maar hoeveel is niet bekend.

Waardevolle spullen

De ‘MSC Mandy’ was op 2 januari op weg van Togo naar Lagos in Nigeria toen het door zeven tot negen met automatische geweren en machetes bewapende piraten werd aangevallen. Zij roofden waardevolle spullen en namen zes bemanningsleden mee, waaronder de kapitein en eerste stuurman, schrijft de Russische nieuwssite Maritime Bulletin.

Het schip had in totaal 24 man aan boord (23 Russen en één Oekraïner). De achtergebleven bemanning wist het schip naar de haven te varen, waar nieuwe bemanningsleden aan boord zijn gekomen. De ‘MSC Mandy’ is vanochtend aangekomen in Antwerpen.

Kidnapping

Het aantal piratenaanvallen steeg vorig jaar ten opzichte van 2016 en 2017. In totaal werden er 201 aanvallen gemeld. Volgens het International Maritime Bureau (IMB) en redersorganisate Bimco wordt tot 40% van de aanvallen echter niet gemeld, waardoor het werkelijke aantal waarschijnlijk hoger ligt.

Opvallend is dat er de laatste jaren steeds vaker zeelieden worden gekidnapt voor losgeld. Dat aantal is sinds 2014 gestegen van 9 naar 83 in 2018. Bijna de helft van die ontvoeringen vond plaats voor de Nigeriaanse kust.

Lees ook: Piraterij flink toegenomen in 2018