Dat heeft de Singaporese transportminister Lam Pin Min aangekondigd tijdens de nieuwjaarsreceptie van Singaporese redersvereniging SSA. De nieuwe Singapore War Risks Insurance Conditions vormen een uitbreiding van de in 2015 geïntroduceerde Singapore War Risks Mutual (SWRM), een molest-verzekeraar voor Singaporese reders en schepen onder de vlag van Singapore.

Voorwaarden

Volgens Lam Pin Min zijn het ‘de eerste verzekeringsvoorwaarden die vanuit het perspectief van een reder zijn geschreven’. Volgens hem sluiten ze aan op de belangrijkste risico’s die reders tegenwoordig lopen. Inmiddels maken al bijna achthonderd schepen gebruik van de SWRM-verzekering, die in samenwerking met SSA is ontwikkeld.

De aankondiging van een computersysteem voor documenten-uitwisseling vloeit voort uit een intentieverklaring, die een jaar eerder is gesloten door havenbeheerder MPA, SSA en de douane. Doel is onder meer om tot een digitale Bill of Lading te komen. De rederijen APL en PIL hebben daar het afgelopen jaar al mee geëxperimenteerd.

Ranglijst

Op de jaarlijkse ranglijst van maritieme centra, dat onder meer door het scheepvaartplatform Baltic Exchange wordt samengesteld, staat Singapore al vijf jaar stevig aan kop. Hongkong en Londen staan tweede en derde op de ranglijst van vorig jaar. Daarin steeg Rotterdam met twee plekken naar de zesde plaats.