De nieuwe vrachtdivisie van het bedrijf opereert onder de naam BBC Yacht Transport en heeft met 160 stukgoedschepen de grootste multi-purpose vloot ter wereld tot zijn beschikking.

Middels het nieuwe kantoor wil BBC Chartering zijn positie in het jachttransport uitbreiden. ‘Wij vervoerden altijd al jachten, maar voorheen deden we dat vaak in opdracht van tussenpersonen waaronder concurrerende rederijen’, zegt directeur Bas Bos in een interview met deze krant. ‘Daardoor kwam maar een klein deel van de totale vrachtprijs bij ons terecht.’

Omzet groeit

Het jachttransport is volgens Bos een aantrekkelijke markt waarvan de totale omzet in de afgelopen tien jaar constant is gegroeid. ‘Ook als het economisch minder ging’, zegt hij. De vestiging in Amsterdam wekt geen verbazing. Nederland is een van de grootste (luxe) jachtbouwers ter wereld.

De markt bestaat volgens Bos uit charterbedrijven, fabrikanten en particulieren. Met name de fabrikanten en charterbedrijven leveren volgens hem een constante transportvraag op. ‘De charterbedrijven verplaatsen hun vloot afhankelijk van het seizoen veelal tussen de Middellandse Zee en de Cariben en voor fabrikanten moeten jachten vaak bij de koper worden afgeleverd’, zegt hij. Daarnaast is er vanuit de zeilsport behoefte aan transport voor of na bepaalde grote races.

Ook de particuliere markt loopt volgens hem goed. ‘De meeste jachtbouwers zitten tot en met 2020 vol’, aldus Bos.