Wat dat per saldo zal betekenen voor de overslag in de haven is onduidelijk. Het aantal diensten dat naar de Maasstad komt blijft namelijk hetzelfde, omdat Ocean Alliance een extra Azië – Europa loop opent (NEU7) die wel naar Rotterdam toekomt. Daardoor behoudt de haven in totaal zes Azië – Europa loops van de alliantie.

Zeebrugge

De positie van Rotterdam in de NEU1 wordt overgenomen door Zeebrugge, dat daardoor per april op twee diensten van de door Cosco geleide alliantie kan rekenen. In de andere dienst, de NEU3, verliest de haven overigens zijn positie als laatste aanloophaven.

De keuze voor Zeebrugge volgt nadat Cosco in 2017 de containerterminal van APM Terminals in Zeebrugge overnam, waarvan kort daarna een belang van 10% aan partner CMA CGM werd verkocht. Die laatste transactie is onderdeel van een overeenkomst waarin Cosco en CMA CGM hebben afgesproken om elkaars haveninvesteringen te steunen.

Het Azië – Noord-Europa-netwerk kent meer wijzigingen. Zo wint Rotterdam een tweede aanloop in de NEU2, waar het in Noord-Europa zowel de eerste als laatste aanloophaven is. De haven behoudt tegelijkertijd zijn dubbele aanloop in de NEU6 en is last port of call in de nieuwe NEU7.

Antwerpen

Antwerpen verliest zijn plek in de NEU3, maar wint eveneens een plek in de nieuwe NEU7, waar het de eerste aanloophaven is en waardoor het totale aantal aanlopen in de haven gelijk blijft. Rotterdam en Antwerpen behouden daarnaast allebei twee trans-Atlantische loops.

De havenrotatie zal per april als volgt zijn:

Azië – Noord-Europa

  • Loop 1 [NEU1]: Shanghai – Ningbo – Xiamen – Yantian – Singapore – Felixstowe – Zeebrugge – Gdansk – Wilhelmshaven – Piraeus – Port Kelang – Hong Kong – Shanghai
  •  Loop 2 [NEU2]: Xingang – Dalian – Qingdao – Shanghai – Ningbo – Singapore – Piraeus – Rotterdam – Hamburg – Antwerpen – Rotterdam – Shanghai – Xingang
  • Loop 3 [NEU3]: Xiamen – Nansha – Hong Kong – Yantian – Cai Mep – Port Kelang – Piraeus – Hamburg – Rotterdam – Zeebrugge – Felixstowe – Singapore – Yantian – Xiamen
  • Loop 4 [NEU4]: Pusan – Ningbo – Shanghai – Yantian – Singapore – Algeciras – Southampton – Duinkerke – Hamburg – Rotterdam – Southampton – Le Havre – Malta – Jebel Ali – Port Kelang – Xiamen – Pusan
  • Loop 5 [NEU5]: Qingdao – Ningbo – Shanghai – Yantian – Cai Mep – Singapore – Le Havre – Rotterdam – Hamburg – Antwerpen – Le Havre – Algeciras – Port Kelang – Nansha – Qingdao
  • Loop 6 [NEU6]: Kaohsiung – Qingdao – Ningbo – Shanghai – Taipei – Yantian – Tanjung Pelepas – Rotterdam – Felixstowe – Hamburg – Rotterdam – Colombo – Tanjung Pelepas – Kaohsiung
  • Loop 7 [NEU7]: Shanghai – Ningbo – Kaohsiung – Shekou – Colombo – Antwerpen – Hamburg – Rotterdam – Port Kelang – Shanghai

Trans-Atlantisch

  • Atlantic East Coast Express 1 [TA1]: Southampton – Antwerpen – Rotterdam – Bremerhaven – Le Havre – New York – Norfolk – Savannah – Charleston – Southampton
  • Atlantic Gulf Express [TA2]: Le Havre – Antwerpen – Rotterdam – Bremerhaven – Charleston –Miami – Veracruz – Altamira – Houston – New Orleans – Le Havre