De minister reageert daarmee op zorgen die geuit zijn door de burgemeesters van de Waddeneilanden. Die maken zich zorgen om de intensieve zeevaart boven de eilanden en de impact daarvan op het gebied.

‘Ik heb begrip voor hun zorgen en ik heb ter plekke ook aangegeven dat ik mij er voor zal inspannen dat containers bij incidenten gemakkelijker kunnen worden opgespoord. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door het chippen van containers’, schrijft de minister. Zij voegt daaraan toe dat zoiets alleen in internationaal verband kan worden geregeld, maar dat ze de mogelijkheden zal onderzoeken.

Berging

Van de 291 containers die kort na de jaarwisseling van de ‘MSC Zoe’ vielen zijn er ondertussen 18 geborgen, waarvan 17 in Nederland en één in Duitsland. Het merendeel van de containers is gelokaliseerd en ligt verspreid over twee locaties in en langs de vaarroute boven de Waddeneilanden. De berging van die containers zal spoedig beginnen, maar werd tot nu toe bemoeilijkt door het weer.

Om zoveel mogelijk te voorkomen dat goederen uit de containers spoelen, zullen de beschadigde containers met een grijper uit het water worden gehaald, blijkt uit de brief. Nog gesloten containers worden uit het water getild met een frame of met hijsbanden die door duikers om in de hoekstukken van de containers worden aangebracht. Verwacht wordt dat de berging tenminste twee maanden in beslag neemt.