Het containerschip – gebouwd in 1993, 2.668 teu en varend onder de vlag van Panama – had op het moment van de aanval een snelheid van twaalf knopen en was afkomstig uit buurland Togo. Gegevens van Marine Traffic wijzen uit dat het schip nu voor de kust van Lagos (Nigeria) voor anker ligt.

De combinatie piraterij en Benin is niet nieuw. Uit cijfers van het Internationale Maritieme Bureau (IMB) blijkt dat de piraterij voor de westkust van Afrika toeneemt, en dan met name voor de kust van het kleine Afrikaanse land.

Tankers

Volgens het bureau genieten Beninse piraten een bijzonder gewelddadige reputatie en hebben zij het in de meeste gevallen voorzien op tankers. Nadat een schip is overmeesterd, dwingen de piraten de bemanning om het schip naar een afgelegen oord te varen.

Daar wordt de lading overgepompt in kleinere schepen. Soms houden de piraten bemanningsleden vast, die pas vrijkomen als de rederij met losgeld over de brug komt. In 60% van de alle piraterij-incidenten wereldwijd gaat het overigens om Somalische piraten.

IMB Piracy & Armed Robbery Map 2018

Toelichting:

  • Geel: aanvalspoging
  • Oranje: entering
  • Blauw: schotenwisseling
  • Rood: ontvoering
  • Paars: verdacht vaartuig

Bron foto: Consilium