De lading bestond onder meer uit speelgoed, meubels en auto-onderdelen. Hoewel veel strandjutters goederen hebben meegenomen, moeten de waddengemeenten toch kosten maken voor het schoonmaken van het strand. Ze willen dit verhalen op de eigenaar van het schip, meldt de Leeuwarder Courant.

Tekst loopt door onder foto’s

MSC zoekt momenteel naarstig naar de verloren containers. Een deel hiervan drijft nog steeds in zee. De rederij zet hiervoor schepen in die zijn uitgerust met sonar. Het bedrijf laat weten dat het schip een deel van zijn lading verloor door de ‘zeer moeilijke omstandigheden’.

‘Wij nemen dit incident heel serieus, zowel op het gebied van de schade voor de natuur als de schade aan de lading van klanten’, zegt de rederij in een verklaring. ‘Op alle aspecten werken we nauw samen met de lokale autoriteiten.’

Peroxide

In drie van de containers die de ‘MSC Zoe’ in de nacht van dinsdag op woensdag verloor, zitten vaten organisch peroxide in poedervorm. Het kan gevaarlijk zijn om ermee in aanraking te komen. Voor zover bekend zijn deze drie containers nog niet gevonden.

Tekst loopt door onder foto

De ‘MSC Zoe’ was op weg van Sines in Portugal naar Bremerhaven en kwam ten noorden van het Duitse Waddeneiland Borkum in een storm terecht. Daarbij zijn bijna 300 containers overboord gevallen. Op luchtfoto’s van het Duitse Havariekommando, vergelijkbaar met de kustwacht, is te zien dat aan boord van het schip ook een groot aantal omgevallen containers liggen.

2M-alliantie

De containerreus is onder begeleiding van het oliebestrijdingsvaartuig ‘Neuwerk’ Bremerhaven binnengevaren. Voor zover bekend zijn er tijdens het binnenlopen van de haven geen containers meer van het schip gevallen. Het schip vaart in de gezamenlijke AE10/Silk Service tussen Oost-Azië en Noord-Europa van de 2M-alliantie van Maersk en MSC.

Tekst loopt door onder foto’s

Niet alleen op de Waddeneilanden, maar ook op de noordkust van Friesland en Groningen is allerlei troep afkomstig van de ‘MSC Zoe’ aan wal gekomen. Zo is de zeedijk bij de Friese plaats Moddergat bezaaid met piepschuim, damesschoenen en kussens en ook in de buitendijkse kwelders liggen spullen. Vrijwilligers zijn in touw om alles op te ruimen.

Ook op Schiermonnikoog liggen de stranden vol met allerlei spullen, zo is te zien op een filmpje dat de boswachter van Natuurmonumenten op het eiland heeft gepost op Facebook. Er ligt een onafzienbare hoeveelheid piepschuim, schoenen, kinderwagenwieltjes, krukjes en plastic pompjes voor zeepflessen. Zij spreekt van ‘een ramp’.

Tekst loopt door onder foto’s

De Kustwacht heeft de zoektocht per vliegtuig naar de overboord geslagen containers donderdagochtend na zonsopgang hervat. Sommige containers zijn gezonken, anderen drijven met de stroom mee. De inventarisatie is van belang om het scheepvaartverkeer tijdig te waarschuwen.

Het zoeken naar enkele containers geladen met de giftige stof peroxide is volgens de Kustwacht lastig. Vanuit de lucht zijn de nummers op drijvende containers nauwelijks waar te nemen.

Bron foto’s: Marjet van Veelen / VVV Vlieland / Kustwacht

Lees ook: Containers van MSC-schip gevallen en aangespoeld op Waddeneilanden