De tanker ‘Sola TS’ had bij het wegvaren uit de haven van Bergen de dekverlichting aan, waardoor de navigatielampen niet te zien waren. ‘Vanuit de verte was het moeilijk het licht aan boord te onderscheiden van het licht van de terminal’, staat in het onderzoeksverslag. Waarom de tanker niet op de radar werd herkend is nog een raadsel.

Misverstanden

In de radiocommunicatie tussen de schepen en de zeeverkeerscentrale zijn wel misverstanden geconstateerd. De tanker waarschuwde voor de dreigende aanvaring, maar de bemanning op de brug van het fregat dacht met een andere boot van doen te hebben.

Het marineschip raakte door de botsing op 8 november zwaar beschadigd. Het liep aan de grond en verdween goeddeels onder water. Het is tot dusver niet gelukt het wrak te bergen. De opvarenden konden worden gered.

Lees ook: Aanvaring olietanker en marinefregat in Noorwegen