De Nederlandse maritieme aannemer is samen met Lamprell uit de Verenigde Arabische Emiraten geselecteerd als vaste aannemer voor een investeringsprogramma met een geschatte waarde van drie miljard dollar per jaar. Daarin bouwt Lamprell olie- en gasplatforms en zorgt Boskalis voor de installatie ervan. Het contract bevat een optie tot verlenging met nog eens twee keer drie jaar.

Overigens moet Boskalis nog wel op afzonderlijke projecten blijven inschrijven, maar het bedrijf krijgt daarbij een voorsprong op de concurrentie, omdat het zich niet meer hoeft te pre-kwalificeren. Dat bekort ook de tijd voor het toekennen van projecten.

Mijlpaal

Boskalis-topman Peter Berdowski spreekt van ‘een belangrijke mijlpaal’ die de strategische visie van het bedrijf ondersteunt. Hij zegt verder dat het komende jaar in het teken staat van tendering en het uitbouwen van een lokale organisatie, ter voorbereiding op de uitvoering van projecten.

De overeenkomst past in een enorm investeringsprogramma voor de komende tien jaar van het Saoedische staatsbedrijf. Volgens persbureau Bloomberg heeft topman Amin Nasser verklaard dat daar zo’n 500 miljard dollar mee is gemoeid.

Daarvan zou 160 miljard bestemd zijn voor aardgasprojecten en honderd miljard voor chemieprojecten. Dat past in het streven van ‘s werelds grootste olieverkoper om minder afhankelijk te worden van ‘het zwarte goud’.

Aandelenkoers

De aankondiging leidde tot positieve reacties van beleggers. De koers van Boskalis was vanmorgen 0,5% hoger dan de slotkoers van vrijdag. Toen meldde de groep ook al een groot project: de installatie van stroomkabels van de offshore windmolenparken Arcadis Ost 1 en Baltic Eagle naar een hoogspanningsstation nabij het Duitse Lubmin. Met een contractwaarde van zo’n 250 miljoen euro is dat het grootste kabelcontract voor Boskalis tot nu toe.