Het onderzoek volgt op een klacht van overslagbedrijf PSA International dat beweert dat Maersk en DP World het bedrijf benadelen door PSA International hogere tarieven te berekenen voor de uitwisseling van containers tussen de terminals onderling, meldt persbureau Reuters.

Het conflict speelt zich af in de door de Indiase staat beheerde Jawaharlal Nehru Port, die goed is voor de helft van het Indiase containerverkeer en in het afgelopen fiscale jaar 66 miljoen ton aan containers oversloeg.

Capaciteit

Maersk, DP World en PSA International exploiteren ver van de vijf terminals in de haven, de vijfde is in handen van de Indiase overheid. De PSA terminal, die in februari door de Indiase premier Narendra Modi is geïnaugureerd, wordt volgens planning de grootste en zal de capaciteit van de haven bijna verdubbelen en zo bijdragen aan de visie van de Indiase regering, dat de nationale economie wil boosten middels modernisering van diens havens.

Om de haveninfrastructuur optimaal te benutten hebben vrachttreinen die binnenkomen op Jawaharlal Nehru Port containers voor verschillende terminals bij zich, maar stoppen zij op een bepaalde dag bij slechts één terminal waarna de andere overslagbedrijven hun containers met vrachtwagens komen ophalen.

Hogere tarieven

In juni heeft PSA International, dat wordt beheerd door de Singaporese overheid, een klacht ingediend dat het bedrijf door concurrenten oneerlijk wordt behandeld in die uitwisseling van containers. Maersk en DP World zouden klanten hogere tarieven rekenen voor containers die binnenkomen bij PSA.

Uit een eerste onderzoek van de Competition Commission of India (CCI), die de bevindingen op 9 november communiceerde, blijkt dat Maersk en DP World zich inderdaad gezamenlijk hebben ingespannen om PSA in zijn operaties te belemmeren, meldt Reuters. Het onderzoek wordt nu verder uitgebreid en zal ook naar de rol van de leidinggevenden op de terminals van Maersk en DP World kijken.