Belangrijkste onderdeel van het vijf weken durende karwei was het verwijderen van de oude kombuis en de installatie van een nieuwe ‘commerciële faciliteit’, die ruim honderd opvarenden moet kunnen voeden. Verder omvatte het project de verwijdering van betonnen vloeren en het inbouwen van nieuwe apparatuur, waaronder een ventilatiesysteem.

Zeilschepen

Hoewel Damen Shiprepair Harlingen zich normaal gesproken met motorschepen bezighoudt, is de reparatie en onderhoud van zeilschepen vertrouwder dan op het eerste gezicht lijkt. De wortels van de werf gaan terug tot maar liefst 1600. Een halve eeuw later verhuisde de Friese Admiraliteit juist vanwege het scheepsbouwdok van Dokkum naar Harlingen. Sindsdien zijn er eeuwenlang zeilschepen gebouwd en onderhouden.

De 73 meter lange ‘Christian Radich’ (inclusief boegspriet) is als opleidingsschip gebouwd en kwam in 1937 in de vaart. De vierkant getuigde stalen driemaster heeft 1.360 vierkante meter zeiloppervlak, maar bezit ook een motor van 900 pk. Het sneeuwwitte schip is een graag geziene gast op grote zeilevenementen als Tall Ships’ Races en Sail Amsterdam.

Documentaire

In 1958 maakte de Amerikaanse regisseur Louis de Rochemont de documentaire ‘Windjammer’ over een ruim 30.000 kilometer lange reis van de  ‘Christian Radich’. Daarnaast is het schip bekend als een van de schepen van James Onedin uit de indertijd immens populaire BBC-serie The Onedin Line uit de jaren zeventig.