De in 1850 opgerichte scheepsbouwer had het faillissement zelf aangevraagd. Bij het bedrijf werken zo’n 150 mensen, onder wie enkele tientallen uitzendkrachten. Die groep is direct na het uitspreken van het faillissement naar huis gestuurd. Marco Kalmijn van Van der Sluis, Van der Zee & Kalmijn Advocaten in Leeuwarden is tot curator benoemd.

Vol bezet

Het faillissement komt als een verrassing. De werf was vol bezet met een opdracht van zeventig miljoen euro voor de bouw van twee gespecialiseerde sleephopperzuigers voor de winning van zand, grind en cement. Toch heeft waarschijnlijk dit project de werf de das om gedaan. Doordat de Britse opdrachtgever Hanson steeds nieuwe eisen stelde, liepen de kosten zo hoog op dat het project niet meer te financieren was.

Het eerste schip voor Hanson zou volgende week te water gaan. Of de bouw van het tweede schip, dat in 2019 opgeleverd moest worden, doorgaat, is onduidelijk. Barkmeijer zat al wel enkele jaren in de rode cijfers, zo blijkt uit de jaarverslagen. In 2016 werd er 1,8 miljoen euro verlies geleden, vorig jaar 3,7 miljoen euro.