Dat melden diverse Poolse media. Volgens het Duitse vakblad Hansa International Maritime Journal komen de andere drie bemanningsleden uit de Filipijnen en Oekraïne. De ‘Pomerania Sky’ was onderweg naar de Nigeriaanse haven Onne toen het door de piraten belaagd werd. Negen van de twintig opvarenden wisten aan hun belagers te ontkomen en zijn in veiligheid gebracht.

Het schip wordt gecharterd door Maersk Line, maar wordt gemanaged door Midocean (IoM) Limited, dat onderdeel is van de Duitse rederij Peter Döhle. Het bedrijf zegt te werken ‘aan de zo snel mogelijke vrijlating van de elf bemanningsleden’ en dat het daarvoor nauw samenwerkt met de lokale autoriteiten.

Nigeria

De piraterij is wereldwijd gezien op een erg laag punt, met in 2018 twee opvolgende kwartalen waarin geen enkele schip is gekaapt. Dat is volgens het International Maritime Bureau (IMB) voor het eerst sinds 1994.

Het bureau waarschuwt echter dat, hoewel het wereldwijd gezien relatief rustig is, er voor de kust van onder meer Nigeria juist sprake is van een stijging in incidenten. Ook is sprake van een nieuwe trend waarbij de piraten geen schepen meer kapen, maar bemanningsleden kidnappen om te ruilen voor losgeld.