De P&R Group verkocht en verhuurde containers en bood daarbij aan de containers na vijf jaar tegen 65% van de oorspronkelijke verkoopprijs terug te kopen. Het bedrijf verkocht echter veel meer containers dan het daadwerkelijk had.

Wereldwijd werden er 1,6 miljoen containers verkocht terwijl het bedrijf slechts een containervloot van 630.000 units heeft. Dat blijkt uit onderzoek van curator Michael Jaffe van advocatenkantoor Jaffe Rae.

Miljardenschade

De fraude kwam aan het licht toen het bedrijf in maart dit jaar over de kop ging. Volgens media gaat het om de grootste Duitse fraudezak sinds de Tweede Wereldoorlog en kan de totale schade voor de gedupeerden oplopen tot 2 miljard euro.

De P&R Group hield een Ponzi-stelsel in stand waarin mensen of bedrijven worden opgelicht door beleggingen aan te bieden waarin de rendementen worden betaald uit de inleg van andere investeerders. Met diezelfde methode wist de Amerikaan Bernie Madoff bedrijven voor 65 miljard dollar op te lichten, totdat hij in 2008 werd gearresteerd door de FBI en 150 jaar gevangenisstraf kreeg.

Sinds het openbreken van de zaak hebben zich al 9.000 gedupeerden gemeld bij de curator. Die zouden samen meer dan 80.000 vorderingen hebben ingediend. Bij een eerste insolventieprocedure in de Olympiahalle in München op 18 oktober waren er volgens de curator 4.500 schuldeisers aanwezig.