Het internationale dagblad Wall Street Journal meldt dat de regering van Trump op zoek is naar een gefaseerde invoering van het IMO-mandaat uit angst dat de olieprijs in een presidentieel verkiezingsjaar meer dan honderd dollar per vat bedraagt.

Experience building

Een woordvoerder benadrukt dat het Witte Huis zich niet wil terugtrekken uit de internationale overeenkomst. ‘In plaats daarvan zouden de scheepvaart- en energiemarkten minder hinder ondervinden als de regels uit naam van experience building geleidelijk worden ingevoerd’, zegt hij.

Volgens Trumps medewerker is zo’n beweging nodig om de impact van stijgende brandstofkosten voor consumenten te verzachten. ‘De regering-Trump doet er alles aan om de IMO 2020 op een manier te laten plaatshebben die niet schadelijk is voor consumenten en de wereldeconomie.’