Van den Dijssel deed zijn oproep voorafgaand aan de vergadering van de IMO Marine Environment Protection Committee die volgende week in Londen plaatsvindt. Daar staat opnieuw een bindend en ambitieus klimaatplan op de agenda.

Duurzame supply chain

Cargill Ocean Transportation chartert dagelijks meer dan 650 droge-bulkschepen, die goederen over de hele wereld vervoeren. Als zodanig is het een gewichtige stem die nu de hele scheepvaartsector oproept meer te doen aan de milieu-uitdagingen van deze tijd.

‘We moeten ontwerpers en bouwers zijn van duurzame supply chains’, aldus Van den Dijssel. Volgens de topman is scheepvaart altijd al een kosteneffectieve en brandstofefficiënte manier van transport geweest, vooral in vergelijking met andere modaliteiten. ‘Maar het mag geen verrassing zijn dat regelgevers duidelijk hebben gemaakt dat ook de scheepvaart duurzamer moet worden.’

Horizon

Een soortgelijke oproep kwam van Duitse scheepsmanagementbedrijf Bernhard Schulte. ‘Er is verandering aan de horizon en onze industrie moet zich aanpassen en echt kansen omarmen, óf gedwongen worden zich te onderwerpen aan de strengere milieuregelgeving en commerciële druk’, zegt Directeur Energieprojecten Angus Campbell.