Traditioneel is de Bill of Lading nog een fysiek document dat banken gebruiken om handel te financieren. Nu wordt dit document nog naar meerdere partijen ge-e-maild, waardoor het gevoelig is voor fraude, kwijt kan raken en administratiekosten met zich meebrengt, wat voor inefficiëntie in de toeleveringsketen zorgt.

Om dat proces te verbeteren gaan PIL en IBM een nieuwe, elektronische vrachtbrief ontwikkelen die draait op een blockchainoplossing van IBM en zo ‘de behoefte aan een hardcopy papierwinkel overbodig maakt’.

Eenmaal klaar zal een proef worden ondernomen waarin de e-BL een werkelijk transport zal schaduwen. Als die proef slaagt, zal de rederij een stap dichter bij het uiteindelijke doel zijn om ‘een intermodaal transport en logistiek ecosysteem op te zetten dat gebruikmaakt van blockchain’.