Het 44 meter lange vaartuig heeft twee dual fuel-motoren en kan behalve op aardgas dus ook op bunkerolie varen. MOL vermeldt overigens niet wat het vermogen of de trekkracht is van de sleper, wel dat die op papier 25% minder CO2 uitstoot dan een gewone sleepboot.

Bunkerschip

Eerder dit jaar bestelde de Japanse rederij op basis van een langlopend contract met Total in China al een LNG-bunkerschip met een capaciteit van 18.600 kubieke meter voor de Europese markt. Dat 135 meter lange schip wordt volgens MOL het eerste dat in een keer grote hoeveelheden LNG aan schepen kan leveren.

Basis voor dat project is het tienjarige contract van Total met de Franse rederij CMA CGM voor de levering van minimaal 300.000 ton LNG per jaar aan diens nieuwste generatie mega-containerschepen. De Franse rederij heeft voor deze schepen gekozen voor LNG-aandrijving om te voldoen aan de zwavelrichtlijn, die in 2020 van kracht wordt.