Het nieuwe onderzoek, dat is opgesteld samen met adviesbureau Menon Economics, stelt dat China de sterkste maritieme natie van dit moment is, vóór landen als de VS, Japan en Singapore.

De twee bureaus analyseerden de belangrijkste maritieme naties en rangschikten hen op basis van sterke punten in vier categorieën: scheepvaart, maritieme technologie, havens en logistiek, en financiën en juridisch. China bevindt zich in alle categorieën in de top vier.

Verrassing

‘De kracht van China is overweldigend, zeker binnen de categorie havens en logistiek. Maar ook in de scheepvaart,’ zegt Erik Jacobsen, managing partner bij Menon Economics en co-auteur van het rapport. Volgens Jacobsen mag China’s klassering niet als een verrassing komen: ‘China is de grootste im- en exporteur ter wereld.’

Een andere economische supermacht, de VS, staat op de tweede plaats. Dit komt door zijn enorme havens en maritieme steden aan de oost- en westkust. Japan volgt op een derde plaats, waarna Duitsland, Noorwegen en Zuid-Korea de vierde plaats delen.

Het is het tweede jaar op rij dat het rapport is gepubliceerd. De bevindingen werden gepresenteerd op de scheepvaartconferentie SMM in Hamburg. Het volledige rapport wordt in oktober gepubliceerd en is te bestellen op de website van DNV GL.

Top 5

  1. China
  2. VS
  3. Japan
  4. Zuid-Korea, Noorwegen en Duitsland
  5. Griekenland

Bron: The Leading Maritime Nations of the World 2018