De massale inbouw van de installaties, waarmee rederijen kunnen voldoen aan de zwavelrichtlijn die in 2020 van kracht wordt, legt een fors beslag op de capaciteit van scheepswerven. Volgens de Exhaust Gas Cleaning Systems Association (EGDSA) waren medio dit jaar al bijna duizend installaties ingebouwd en/of besteld. Tot 2020 komen er nog tegen de vierduizend bestellingen bij. Ruim 60% daarvan betreft inbouw, de rest is bestemd voor nieuwe schepen.

De Griekse shipbroker Intermodal zegt in zijn jongste weekrapport voorbeelden te zien van werven die hun prijzen de afgelopen maanden met 15% hebben verhoogd. Volgens EGDSA vindt ongeveer 60% van de inbouwoperaties in Azië plaats en een kleine 30% in Europa. Volgens Intermodal kan een gemiddelde werf in een jaar zo’n vijftig van deze retrofits uitvoeren.