De operatie van de marine werd ondersteund door de Colombiaanse luchtmacht en in samenwerking met Brussel uitgevoerd, onder vlag van het internationale en trans-Atlantische antidrugsprogramma The Seaport Cooperation Project (SEACOP).

Het Hamburg Süd schip ‘Cap San Tainero’ was 21 zeemijl uit de kust toen de Colombiaanse strijdkrachten ingrepen. Met een gevechtsvliegtuig en een helikopter werd het schip gedwongen naar het ankergebied van de Colombiaanse haven Barranquila te varen, waar de inspectie van de containers plaatsvond. De marine heeft vijftien mensen aangehouden. Of onder hen ook bemanningsleden zijn is nog onduidelijk.

De drugs behoren toe aan het kartel ‘Clan del Golfo’, dat de verdovende middelen wilde afzetten in de Europese markt. Daar heeft het een straatwaarde van 66 miljoen dollar, aldus de marine.