Volgens de Japanse rederij is de tanker uitgerust met twee noviteiten. De eerste is een lage toeren tweetaktmotor van Winterthur, die zowel op zware stookolie, gasolie (mgo) als aardgas kan draaien. De andere is een koelinstallatie om de ‘boil off’ van het vervoerde LNG weer vloeibaar te maken en in een ladingtank terug te pompen. Het aanwenden van verdampt LNG als brandstof gebeurt al decennia, maar het opnieuw aan de lading toevoegen is een relatief nieuwe ontwikkeling.

MOL heeft het schip samen met het Japanse handelshuis Itochu laten bouwen en heeft een termijncontract met het Duitse Uniper voor het vervoer van vloeibaar aardgas. De Japanse rederij verwacht dat de nieuwe technologieën in de toekomst breder toegepast worden. De ‘Schneeweisschen’ vaart onder Panamese vlag en heeft een nuttig draagvermogen van 97.000 ton.