De Chinese rederij kwam deze week met een winstwaarschuwing. Door moeilijke marktomstandigheden moet Cosco rode cijfers schrijven onder de streep, terwijl het bedrijf vorig jaar over dezelfde periode nog een winst van 128 miljoen dollar boekte.

In de tankermarkt is sprake van overcapaciteit. Het aanbod is al geruime tijd fors groter dan de vraag. Daardoor zijn de tarieven laag. Ook de gestegen brandstofprijzen doen de tankerrederij geen goed, evenals een verminderde export vanuit Venezuela.

Tarieven

Niet alleen Cosco heeft het zwaar, ook een sectorgenoot als Euronav kent een moeilijke tijd. Weliswaar zijn dit jaar al veel tankers naar sloopwerven gebracht, maar dit heeft vooralsnog weinig invloed op de tarieven.

Dat de problemen snel zijn opgelost, is niet de verwachting. Analisten voorspelden al dat 2018 een moeilijk jaar zou worden voor de tankervaart. Daarnaast zijn diverse nieuwe schepen op komst. Cosco heeft bijvoorbeeld voor 1 miljard dollar geïnvesteerd in nieuwe capaciteit, die vóór 2020 de markt op stroomt, meldt ShippingWatch.