Dat is een winst van twee plekken ten opzichte van de ranglijst van 2017, waarin de Nederlandse haven juist met drie plaatsen was teruggevallen van de vijfde naar de achtste plaats. Singapore is volgens de Baltic Exchange net als de voorgaande vier jaar onbetwist de maritieme hoofdstad van de wereld. Londen, dat die positie in het verleden bekleedde, verloor zijn tweede plek aan de voormalige Britse kroonkolonie Hongkong.

Het Chinese Shanghai komt nu op de vierde plaats en weet de gestage opmars van de voorbije vijf jaar, met steeds een plek winst, vast te houden. Dubai in de Golf-regio maakt de top-5 vol. Het emiraat, aangesloten bij de VAE, jojo-de de vier jaar daarvoor tussen plek vier en acht.

Hamburg en Antwerpen

Rotterdam blijft Hamburg een plek voor. De Duitse havenstad stond vorig jaar nog vierde, vier posities boven de Nederlandse haven. De zevende plek is de laagste notering voor de Duitsers in de afgelopen vijf jaar. De plaatsen acht tot en met tien worden bezet door New York, Tokyo en Busan. Antwerpen valt op een dertiende plaats buiten de top-10, achter Athene en Houston.

De Baltic Exchange, die een grote vertegenwoordiging in Singapore heeft, stelt de ranglijst jaarlijks samen op basis van een groot aantal indicatoren. Daarbij wordt vooral gekeken in hoeverre de havenstad vestigingsplaats is voor maritieme ondernemingen als rederijen en terminal operators, maar ook voor dienstverleners als het bankwezen en de juridische sector.

Bron foto: Pixabay