Dat gebeurt door de totale hoeveelheid uitstoot op facturen te vermelden voor containers die over zee worden vervoerd. Via het vrachtmanagementsysteem kan de dienstverlener analyseren, rapporteren en desgevraagd de CO2 -uitstoot verminderen door te boeken bij rederijen die een lagere emissie behalen.

Berekening

De Full Container Load haven-tot-haven berekening gebeurt op basis van gegevens die zijn verzameld en gepubliceerd door de Clean Cargo Working Group, een B2B-initiatief dat is opgericht om de jaarlijkse emissie van de mondiale containercapaciteit te verminderen.

Hierbij zijn 23 van ‘s werelds grootste rederijen aangesloten. Zij vertegenwoordigen zo’n 85% van de wereldwijde capaciteit. ‘Ons doel is om de zichtbaarheid en het bewustzijn van de milieu-impact binnen de zeevrachtgemeenschap in onder meer Rotterdam en de wereld te vergroten’, zegt directeur Dennis de Roo.