Oorzaak van de winstwaarschuwing is een stijging van de kosten, onder meer door hogere olieprijzen. Ook de tegenvallende tarieven spelen een belangrijke rol. Eerdere winstvoorspellingen worden daardoor waarschijnlijk niet gehaald, aldus het bedrijf in een persbericht. Hapag-Lloyd baseert zich op de resultaten in de eerste vijf maanden van dit jaar.

Volgens de nieuwe voorspellingen komt de ebit over het boekjaar 2018 uit tussen de 200 en 450 miljoen euro. De ebitda over diezelfde periode bedraagt waarschijnlijk tussen de 900 en 1.150 miljoen euro.

Het bericht komt kort op het nieuws dat Hapag-Lloyd een aantal banen schrapt op zijn hoofdkantoor in Hamburg. Naar verluidt zouden tientallen arbeidsplaasten, misschien zelfs meer dan 150, op de tocht staan.

De Duitsers zijn zeker niet de enige containerrederij die te kampen heeft met tegenvallende resultaten. Diverse sectorgenoten moeten worstelen om zwarte cijfers te schrijven. Hoge olieprijzen, overcapaciteit en daarmee samenhangende lage tarieven en dunne marges drukken op de winstgevendheid.

Lees ook: Hapag-Lloyd snijdt fors in aantal arbeidsplaatsen