Dat zei wethouder Adriaan Visser donderdagochtend in een debat met de Rotterdamse gemeenteraad over de gevolgen van de lekkage van bijna 220 ton stookolie uit de ‘Bow Jubail’ afgelopen zaterdag. Visser reageerde op een vraag van PvdA-raadslid Dennis Tak, die wilde weten of de Noorse tankerrederij zich kan beroepen op beperking van zijn aansprakelijkheid.

‘Ik moet er niet aan denken, maar de juristen van het Havenbedrijf gaan daar ongetwijfeld mee aan de slag’, aldus de D66-wethouder die onder meer de haven in zijn portefeuille heeft. Volgens hem ontstaat er ‘een nieuw juridisch vraagstuk’ als Odfjell, of zijn verzekeraar Gard, zich beroept op beperking van zijn aansprakelijkheid. Het Havenbedrijf heeft Odfjell kort na de aanvaring van de ‘Bow Jubail’ met een aanlegsteiger en de daarop volgende lekkage formeel aansprakelijk gesteld.

‘Very sorry’

Odfjell zegt op zijn site ‘very sorry’ te zijn en toont zich dankbaar ‘voor de snelle en professionele reactie van de Nederlandse autoriteiten, het Havenbedrijf en Rijkswaterstaat’. Het bedrijf is ‘volledig bereid die te ondersteunen’, maar uit zich niet over de financiële consequenties. In het verleden viste de Nederlandse overheid vaak achter het net bij pogingen om bijvoorbeeld de kosten van een bergingsoperatie te verhalen. Dat gebeurde onder meer bij de berging van de carcarrier ‘Baltic Ace’ op de Noordzee.

De kosten van de schoonmaakoperatie lopen zeker in de miljoenen, mogelijk in de tientallen miljoenen. Alleen al voor het schoonmaken van alle schepen die met olie zijn vervuild, worden zo’n tachtig mensen ingezet. Ze bemannen de twee ‘wasstraten’, een voor de zeevaart en een voor de binnenvaart, die het Havenbedrijf daarvoor heeft ingericht.

Derde Petroleumhaven

Het gaat om schepen die op het moment van de lekkage in de Derde Petroleumhaven waren. Ze kunnen het gebied alleen verlaten na uitdrukkelijke toestemming van de havenmeester. Een deel van de haven, de zogenoemde de westtak en de ingang, zijn dinsdag weer vrijgegeven. De zuidtak en de Geulhaven, vlak naast de ingang van ‘de Derde Pet’, zijn nog gestremd.

Volgens de Veiligheidsregio Rijnmond heeft de lekkage ongeveer een uur geduurd en is er ruim 200 ton stookolie in het water terecht gekomen. Verschillende instanties, waaronder de Onderzoeksraad voor Veiligheid, stellen een onderzoek in. Odfjell onderzoekt de zaak zelf ook en wil onder meer antwoord op de vraag ‘waarom de romp werd doorboord door een vreemd voorwerp (foreign object) aan de waterkant’. Ook de rol van de loods en de sleepboot worden tegen het licht gehouden.