Een en ander blijkt uit het jaarlijkse overzicht van het zogenoemde Paris MoU on Port State Control, dat schepen in bijna alle Europese landen en Canada inspecteert. De lijst bevat dit jaar 73 vlaggen, waarvan en veertig het predikaat wit krijgen, twintig grijs en dertien zwart. Vorig jaar waren die getallen respectievelijk 42, negentien en twaalf.

De ranglijst wordt samengesteld op basis van het aantal tekortkomingen die de PSC-inspecteurs vaststellen bij hun scheepsbezoeken en het aantal keren dat daar een vaarverbod op volgde. Zo liep geen enkel schip van lijstaanvoerder Frankrijk de afgelopen drie jaar tegen een vaarverbod aan. Schepen uit Republiek Congo, dat 73ste en laatste staat, krijgen gemiddeld meer dan een op de vier keer een vaarverbod opgelegd.

Meeste controles

Met ruim 3.000 inspecties werden Nederlandse schepen het meest gecontroleerd van alle landen in de top-10. Franse schepen werden bijvoorbeeld maar 258 keer gecontroleerd. De complete top-10 (met de positie vorig jaar tussen haakjes): Frankrijk (2), Kaaimaneilanden (1), Nederland (4), Denemarken (3), Verenigd Koninkrijk (9), Noorwegen (10), Italië (9), Bahama’s (5), Isle of Man (11) en Singapore.

Opmerkelijk is de terugval van zowel de Verenigde Staten, Kazachstan als Iran van de witte naar de grijze lijst. Daarvan maakte de laatste de diepste val, van de 38ste naar de 52ste plaats. De VS, die terugviel van 36 naar 43, bleef Rusland nog net voor (van 39 naar 44). Kazachstan viel terug van 34 naar 41.

Op de zwarte lijst figureren in grote lijnen dezelfde namen als vorig jaar. Uitzondering is Oekraïne, dat zakte van plek 61 naar 67 en daarmee op de zwarte lijst terecht kwam. De volledige zwarte lijst, in volgorde van het gemiddeld aantal vaarverboden: Belize, de Cook Eilanden, Vanuatu, Cambodja, Saint Kitts en Nevis, Sierra Leone, Oekraïne, Palau, Moldavië, Tanzania, Togo, de Comoren en Republiek Congo.