Middels de overeenkomst krijgt Shone toegang tot de schepen van de Franse rederij, zodat zij hun kunstmatige intelligentie systemen kunnen finaliseren.

Het bedrijf zal aan boord data gaan verzamelen die moet leiden tot de ontwikkeling van softwaresystemen die de bemanning aan boord zal helpen bij het nemen van nautische besluiten, het vergroten van de maritieme veiligheid en het assisteren van loodsoperaties.

Voor veiligheidsverbeteringen en het voorkomen van aanvaringen zal Shone bijvoorbeeld data van radar, AIS en camera’s met elkaar ‘fuseren’ om tot betere detectie van objecten te komen. In dat systeem worden ook direct de Bepalingen ter Voorkoming  van Aanvaringen op zee (BVA) opgenomen.

Shone is een één jaar oude start-up gevestigd in San Francisco dat wil uitgroeien tot dé marktleider op gebied van maritieme AI-systemen, meldt CMA CGM. Een website lijkt het bedrijf nog niet te hebben, maar bekend is wel dat het is opgericht door drie Franse ingenieurs, zo benadrukt de eveneens Franse rederij.