Zoals eerder bericht, klaarde Allseas dit huzarenstukje het afgelopen weekend in opdracht van Equinor, voorheen Statoil. Die noemt het ‘waarschijnlijk de snelste installatie van een complete topside (bovenbouw – red.) ooit’. Het project is een doorbraak voor Allseas, omdat het nu als enige speler ter wereld in korte dit soort enorme installatie-klussen kan klaren.

De ‘Pioneering Spirit’ vervoerde het platform, waarvan de boortoren bijna 150 meter boven de zeespiegel uitsteekt, in negen uur van Stord aan de Noorse westkust naar de productielocatie op de Noordzee 160 kilometer oostelijker. Het installatieproces, inclusief het positioneren van het gevaarte rondom het jacket (onderstel – red.) in 110 meter diep water, nam vervolgens drie uur in beslag.

Met het plaatsen van het productieplatform staan nu twee van de vier topsides van het Johan Sverdrup-veld op hun plek. Allseas heeft ook de opdracht in portefeuille voor de plaatsing van de andere twee constructies. In het voorjaar van 2019 komt de ‘Pioneering Spirit’ terug voor de installatie van een 26.000 ton zware verwerkingsunit en een onderkomen voor het personeel van 18.000 ton.