Vrijwel precies een jaar geleden vertrok ‘s wereld grootste schip – oppervlakte circa zes voetbalvelden, bouwkosten 2,6 miljard – richting Zwarte Zee voor de aanleg van een dubbele pijpleiding van 900 kilometer. Die klus zit er nu op en het hefschip annex pijpenlegger wordt nu weer gereed gemaakt voor het volgende project.

Volgens woordvoerder Tie Schellekens van Havenbedrijf Rotterdam krijgt Futureland, het informatiecentrum op de Maasvlakte, er daarmee tijdens het pinksterweekend een extra attractie bij. Bezoekers kunnen dagelijks om 12.00, 14.00 en 15.30 uur de FutureLand Ferry pakken en vlakbij het gevaarte komen. De ‘Pioneering Spirit’ blijft tot 27 mei liggen.

De ‘Pioneering Spirit’ kent een kunstje dat geen enkel ander vaartuig beheerst: complete boorplatforms in één keer uit zee tillen en meenemen. De catamaran beschikt daarvoor over 65 meter lange hefbalken die 48.000 ton kunnen liften. Daarnaast beschikt het schip over een lasstraat, waar 24 meter lange pijpsecties aan elkaar gelast worden. Zo kan het schip zes tot acht kilometer pijpleiding per dag leggen, tot een diepte van 3.500 meter. De ‘Pioneering Spirit’ is 382 meter lang en 124 meter breed.