Op de videobeelden, gemaakt tijdens vijf verschillende reizen is te zien hoe de doodsbange schapen tot aan hun nek in uitwerpselen staan, dat er aan boord geboren lammeren dood tussen het levende vee liggen en dat overleden schapen zonder pardon overboord worden gejonast. Tijdens één van de vijf reizen, reis 25 in augustus vorig jaar, kwamen er 2.400 schapen om het leven door oververhitting. ‘We zagen ze voor onze ogen doodgaan’, zegt klokkenluider Faisel Ullah tegen de Australische nieuwsshow 60 Minutes.

Ullah was stuurman op de ‘Awassi Express’, een livestock carrier van één van de grootste Australische exporteurs van vee, Emanuel Exports.

Voormalig politievrouw en directrice van Animals Australia Lyn White, die Ullah hielp bij het openbaren van de beelden, noemt het ‘de eerste keer in de geschiedenis van de [vee] industrie dat Australische burgers, besluitnemers en politici te zien krijgen hoe het leven aan boord van veeschepen voor de schapen is’. De beelden tonen volgens haar onmiskenbaar bewijs van dierenmishandeling dat ‘gebeurt onder Australische wetten en onder beheer van Australische bedrijven’.

Het betreffende schip is naar aanleiding van de uitzending door de Australian Maritime Safety Authority aan de ketting gelegd, nadat tijdens een inspectie bleek dat de luchtvoorziening in de ruimen onvoldoende was. Het schip stond op het punt om met 65.000 schapen naar het Midden-Oosten te varen.

‘AMSA heeft de kapitein en rederij op de hoogte gesteld dat er door een door een derde partij een geverifieerd luchtdoorstromingsrapport moeten hebben die aantoont dat het schip voldoet aan de standaarden, voordat een Australisch certificaat voor het transport van vee kan worden afgegeven’, leest een verklaring van de organisatie.

Emanuel Exports, dat ook al is gelinkt aaneen zaak in juli 2016 waarbij 3.000 schapen overleden door hittestress, heeft zich na de uitzending 60 Minutes verontschuldigt tegenover de Australische veehouders. ‘Tekortkomingen in dierenwelzijn die resulteren in hoge sterfgevallen, zoals te zien in de beelden van de reis van de ‘Awassi Express’ zijn hartverscheurend voor ons bedrijf en de producten wiens vee wij exporteren’, zegt directeur Nicholas Daws in een verklaring. Ook zegt hij dat er sinds die reis aanzienlijke stappen zijn genomen om de situatie aan boord te verbeteren, die de Australische standaarden overstijgen.

Het is niet de eerste keer dat de klok wordt geluid over het maritieme veetransport. Voormalig scheepsdierenarts Lynn Simpson legde in 2016 ook al misstanden bloot op de maritieme nieuwssite Splash 24/7. In een reactie op de videobeelden zegt Simpson dat die ‘slechts het tipje van de ijsberg’ laten zien.

Animals Australia sluit zich daarbij aan. De organisatie benadrukt dat de beelden niet een incident laten zien, maar de gebruikelijke praktijk in het gehele veetransport.

Ook Nederland is vertegenwoordigd in het maritieme veetransport, middels de Zeeuwse rederij Vroon, die naar eigen zeggen de ‘grootste onafhankelijke maritieme vervoerder van vee is’. Er zijn bij de redactie geen gevallen of meldingen van misstanden bij deze rederij bekend.

De show van 60 Minutes die zondag op de Australische televisie verscheen. Let op: beelden kunnen als schokkend ervaren worden.