De Arctic Commitment, een initiatief van de Clean Arctic Alliance (een coalitie van niet-gouvernementele organisaties) en cruiseschipexploitant Hurtigruten en gelanceerd in januari 2017, roept bedrijven en organisaties op om stappen te maken naar een geleidelijke eliminatie van zware stookolie (heavy fuel oil; HFO) uit de Arctische scheepvaart. Door zich achter de campagne te scharen, volgen de Duitse havens Bremen en Bremerhaven nu het voorbeeld van meer dan tachtig bedrijven, organisaties, politici, NGO’s en ontdekkingsreizigers.

‘Wij zijn er trots op om ons aan te sluiten bij de Arctic Commitment. Zware stookolie hoort niet thuis in de poolvaart. We doen een beroep op andere havens om samen met ons de IMO ertoe te bewegen om het gebruik en het vervoer ervan als scheepsbrandstof door de Arctische scheepvaart te verbieden’, zegt Robert Howe, CEO van Bremenports.

Howe voegt eraan toe dat duurzaamheid centraal staat in de strategie van Bremenport en dat het onder de noemer ‘greenports’ talloze projecten in haar havens heeft geïmplementeerd.