Dat heeft president Poetin gezegd in zijn jaarlijkse ‘state of the nation’ speech in de Doema, het Russische parlement. Hij verwacht dat rond 2025 jaarlijks al zo’n tachtig miljoen ton lading via deze route verscheept zal worden, wat volgens Poetin een vertienvoudiging is van het huidige niveau.

‘De Noordoostelijke doorvaart is cruciaal voor de ontwikkeling van het Arctische gebied en gebieden in het Verre Oosten. We zullen onze belangen op het gebied van scheepvaart, luchtvaart, wetenschap en militaire infrastructuur in dit strategisch belangrijke gebied verder versterken’, aldus de Russische president.

Vorige week sloten de Russen een overeenkomst met het Japanse Mitsui OSK Lines (MOL) voor transport van LNG vanaf het Siberische schiereiland Yamal aan de Karazee. Verwacht wordt dat het het gaat om een jaarlijkse stroom van zestien miljoen ton. MOL is ook betrokken bij de ontwikkeling van een doorvoer- en distributieterminal voor vloeibaar aardgas op het schiereiland Kamtsjatka in het uiterste oosten van Rusland.