Hij deed dit tijdens een bezoek aan Noordzee drones, het grootste Belgische opleidingscentrum voor dronepiloten. Hij bestuurde er zelf ook een drone, een inspectietoestel DJI M210.

‘Drones zijn in volle opmars, maar worden vandaag bijna nog niet ingezet in ons deel van de Noordzee’, aldus De Backer. ‘Toch kunnen ze een handig instrument zijn om bijvoorbeeld schepen of windturbines te inspecteren. Vandaag moet je voor de inspectie van een windturbine uitvaren en de mast beklimmen. Dat duurt snel een dag, terwijl één drone makkelijk tien windturbines per dag kan inspecteren. Bij een ongeval op zee kunnen drones ingezet worden om snel een overzicht te geven van de situatie om zo alle veiligheidsdiensten efficiënt in te schakelen.’

Tijdens het werkbezoek van de staatssecretaris was er ook veel aandacht voor privacy. Dat is een verplicht onderdeel in de opleiding van dronepiloten. Het is ook een thema dat erg gevoelig ligt bij de VLD, de liberale partij waarvan De Backer deel uitmaakt.