Beide schepen worden ingezet op de routes die Litouwen verbinden met Zweden of Duitsland, meldt het maritieme medium Lloyd’s List. Volgens DFDS is de ingebruikname in 2021 bedoeld als katalysator voor een herverdeling van de inzet van schepen in het Baltische netwerk. Met de komst van de schepen zal de totale vrachtcapaciteit van DFDS in dit netwerk met ongeveer 30% toenemen.

De Europese veerbootmaatschappij, die zes veerbootroutes in de Oostzee exploiteert, verwacht dat de Baltische regio in de toekomst zal blijven ‘groeien en bloeien’.

De schepen, ontworpen om elk 4.500 vracht- en passagiersauto’s en zeshonderd passagiers te vervoeren, worden gebouwd door Guangzhou Shipyard International (China) en voldoen aan de nieuwste milieunormen, aldus DFDS. De vaartuigen zullen ook met scrubbers worden uitgerust.

Met de investering is ​​ongeveer 300 miljoen dollar gemoeid.