Ongeveer een derde van alle offshore-schepen wereldwijd ligt bij gebrek aan werk stil. Toch probeert de Maersk-groep in deze markt van zijn offshore-vloot af te komen.


In het onlangs verschenen jaarverslag meldt A.P. Møller-Maersk (APMM) dat aan het eind van het jaar vijftien van de 45 schepen tellende vloot van Maersk Supply Service (MSS) opgelegd waren, vier meer dan een jaar daarvoor. Volgens het jaarverslag komt dat overeen met het marktgemiddelde. Het concern voorziet weinig verbetering van de markt in de komende jaren.

MSS leed vorig jaar een verlies van een kwart miljard dollar, waarvan 180 miljoen in de vorm van een extra afwaardering van de vloot. Daarnaast is de offshoredochter van APMM een investeringsverplichting van een half miljard dollar aangegaan voor de bouw van zes nieuwe nieuwe schepen.

MSS vormt samen met Maersk Drilling de energiedivisie van APMM. Het Deense concern kondigde vorig jaar aan die van de hand te willen doen en hoopt voor het eind van het jaar een koper te vinden. De divisie al geheel maakte bijna een miljard dollar verlies op een met 20% tot 6,5 miljard dollar gedaalde omzet.