Containervervoerder Maersk Line heeft over 2017 een winst geboekt van 541 miljoen dollar, in vergelijking met het tekort van 376 miljoen dollar vorig jaar.

Noteert Maersk Line een winst van meer dan een half miljard dollar, het bedrijfsresultaat voor de volledige groep komt uit op vier tot vijf miljard dollar, dat blijkt uit cijfers die vandaag zijn gepubliceerd

‘De A.P. Møller-Maersk Group heeft een ongebruikelijk jaar achter de rug, gekenmerkt door een cyberaanval (het NotPetya-malwarevirus dat in juni 2017 de it-systemen in zeventientien terminals verlamde – red.) en operationele uitdagingen in een aantal hubs. Ondanks de zwakke basis van 2016, slaagden we erin de omzet met 13% te laten groeien, de cashflow te verbeteren en de onderliggende winsten te verhogen’, zegt CEO Søren Skou in een reactie op de resultaten.

De omzet van Maersk Line steeg van 20,7 miljard dollar in 2016 naar bijna 25 miljard vorig jaar. In de cijfers is niet de overname van Hamburg Süd meegenomen, een transactie die in december werd afgerond.

Het Deense conglomeraat schrijft het positieve resultaat voornamelijk toe aan een stijging van de vrachttarieven (tot 2.005 dollar per teu). Het containervolume groeide met 3%.

De ontwikkelingen voor de groep in het algemeen schetsen een gewijzigd beeld: een geconsolideerd tekort van bijna 1,2 miljard dollar, een verbetering ten opzichte van een tekort op jaarbasis van 1,9 miljard in 2016.

Volgens Skou laat het financiële resultaat zien dat er nog steeds aanzienlijke verbeteringen nodig zijn, maar dat 2017 gelet op de strategische voortgang van de bedrijfstransformatie bevredigend is geweest. ‘We hebben de eerste stappen gezet in de richting van de integratie van onze containerscheepvaart, havens en logistiek, en ook onze digitale transformatie krijgt vorm. Tegelijkertijd hebben we nieuwe eigenaren gevonden voor enkele van onze energietakken’, aldus Skou.