De nieuwe megaschepen van CMA CGM worden door een schip van MOL voorzien van brandstof. Daarbij gaat het om vloeibaar aardgas (LNG)


De negen vaartuigen van de Franse rederij krijgen een capaciteit van 22.500 teu en moeten in 2020 te water gaan. Ze varen op LNG, dat wordt aangeleverd door een schip dat de Japanse rederij MOL laat bouwen. De Japanners beheren het schip, maar het zal varen voor Total. Dat melden diverse internationale media.

Het nieuwe bunkerschip wordt 135 meter lang en krijgt een capaciteit van 18.600 kubieke meter, waarmee het ’s werelds grootste LNG-bunkerschip wordt. Momenteel wordt het schip gebouwd door de Chinese werf Hudong Zhonghua Schipbuilding.

De nog te bouwen schepen van CMA CGM kunnen 18.600 kubieke meter vloeibaar aardgas aan boord meenemen. Dat is genoeg om een retourreis te maken naar Oost-Azië.