De Duitse rederij Hapag-Lloyd begint per april zijn eerste dienst op Oost-Afrika.


De rederij zal met vier schepen van 1.200 teu een wekelijkse dienst onderhouden op Mombasa in Kenia en Dar es Salaam in Tanzania, die vaart vanuit de Saoedische haven Jeddah.

Dankzij die constructie heeft de dienst nauwe aansluiting op het oost-west netwerk van de rederij, waardoor zowel Europese als Aziatische klanten de markt gemakkelijk kunnen bereiken. THE Alliance, waartoe Hapag-Lloyd samen met het Japanse ONE en Yang Ming behoord, heeft twee Azië-Europa loops die Jeddah aanlopen, de FE1 en FE5.

Met de East Africa Service (EAS) wil Hapag-Lloyd niet alleen Kenia en Tanzania aanlopen, maar ook de achterliggende landen Uganda, Zuid-Soedan, Rwanda, Burundi, Congo, Malawi en Zambia bedienen, die geen eigen zeehavens hebben.

Volgens Lars Christiansen, Managing Director Region Middle East bij Hapag-Lloyd, begint de rederij met de EAS een dienst waar klanten om hebben gevraagd. ‘De EAS zal baat hebben van ons sterke netwerk in het Midden-Oosten en de verbinding met de wereld’, zegt hij. Door Jeddah als hub voor de regio te kiezen kan de rederij bovendien transittijden bieden die ‘flink korter zijn dan die van de concurrentie’.

De EAS wordt opgezet als zelfstandige dienst die geheel door Hapag-Lloyd wordt bediend, zonder andere rederijen als partners.