Vrachttarieven voor reefercontainers zijn de afgelopen twaalf maanden onophoudelijk gestegen en een daling in aanschaf van nieuwe capaciteit zorgt ervoor dat die trend doorzet.


Dat schrijft Stijn Rubens van Drewry Maritime Research.

Gedurende 2017 steeg het gemiddelde vrachttarief voor reefers van 2.990 naar 3.090 dollar. Dat gebeurde zonder dalingen tussendoor. Zelfs buiten de piekseizoenen bleven de tarieven gestaag stijgen.

Rubens wijt dat aan de consolidatieslag die in 2016 en 2017 in de containervaart heeft plaatsgevonden en ook dit jaar nog doorzet. ‘Nu de carriers weer controle over de vrachttarieven krijgen wordt de markt steeds krapper en zien we gedrag dat normaliter wordt geassocieerd met oligopolische omstandigheden (waarin een een product door slechts enkele spelers wordt aangeboden, red.)’, schrijft hij. Vanwege de recente daling in investeringen in nieuwe reefers verwacht hij dat de tarieven in 2018 verder zullen stijgen.