De aanvoer van Chiquita-bananen naar de terminal van Kloosterboer in de haven van Vlissingen neemt dit jaar toe van 400.000 tot 720.000 ton. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt.


Die groei vloeit voort uit het besluit van bananenproducent Chiquita om het vervoer van bananen vanuit Zuid-Amerika naar Europa in eigen hand te nemen en daarbij Vlissingen als aanvoerpunt voor Noordwest-Europa aan te merken. De bananen worden aangevoerd met traditionele fruitjagers van het dochterbedrijf The Great White Fleet.

Het besluit van Unifeeder om Vlissingen vanaf volgend maand twee per week met Noorwegen, Zweden en Finland te verbinden is mede gebaseerd op de bananenstroom vanuit Zuid-Amerika. Vlissingen is sinds twee jaar de aanvoerhaven in de Benelux voor Chiquita, waarmee Antwerpen die stroom na ruim dertig jaar verloor. Vorig jaar stopte de groep ook met het aanlopen van Bremerhaven, waarmee ook dat pakket naar Vlissingen verschoof.