De goederenoverslag van de havens aan het Noordzeekanaal heeft in 2017 voor het eerst de grens van 100 miljoen ton gepasseerd.De goederenoverslag in de Amsterdamse haven, hoofdzakelijk benzine en steenkolen, steeg vorig jaar met 2,5% naar 81,3 miljoen ton.

Dat blijkt uit de voorlopige overslagcijfers die de vier havens donderdag tijdens de nieuwjaarsreceptie bekend hebben gemaakt. Behalve Amsterdam gaat het daarbij om de havens van IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad. Zeehaven IJmuiden wist daarbij met 7% te groeien naar 18,5 miljoen ton, terwijl Beverwijk met de visoverslag en aardappelaanvoer 800.000 ton afwikkelde, een groei van 6%. Het kleine Zaanstad boekte een stijging van 35% naar 300.000 ton.

Amsterdam profiteerde vooral van een toename van de aan-en afvoer van olieproducten (4%) en agribulk (5%) naar respectievelijk 44,4 miljoen ton en 8,3 miljoen ton. De overige natte bulk, zoals chemische basisproducten, liet daarentegen een forse afname zien van 27% naar 2,2 miljoen ton. De omstreden kolenoverslag slonk opnieuw, dit keer licht met 3% naar 15,8 miljoen ton, aldus het havenbedrijf. De overige droge bulk, waaronder bouwmaterialen, ontwikkelde zich verder positief met 12% naar 8,1 miljoen ton, terwijl het containersegment vorig jaar met 600.000 teu bleef steken op hetzelfde niveau als in 2016. Ro/ro en het overig stukgoed bleven het verder goed doen met een toename van 11% naar 1,9 miljoen ton.

Topman Koen Overtoom van Havenbedrijf Amsterdam wees er tijdens de receptie op dat de havens aan het Noordzeekanaal verder zullen investeren in nieuwe bedrijvigheid zoals de energietransitie en de circulaire economie. Daarvoor hebben zich in 2017 bedrijven als Chaincraft, dat biomassa verwerkt tot vetzuren en Bio Energy Netherlands, dat afvalhout omzet in energie, in de haven gevestigd.