Investeringsfonds Nordic Capital heeft de Deense shortsearederij Unifeeder te koop gezet.


UPDATE 13.16: Reactie Unifeeder CEO Jesper Kristensen toegevoegd.

Dat meldt de Deense krant Berlingske Business die schrijft dat Nordic Capital nog vóór het nieuwe jaar de banken Jefferies en Citi heeft ingeschakeld om een verkoopproces te starten. Eerder meldde volgens de Deense krant Finans ook analisten van Debtwire het nieuws.

Een woordvoerster van het Zweedse Nordic Capital onthoudt zich van commentaar en wil de verkoop desgevraagd bevestigen noch ontkennen. Wel zegt zij dat het bedrijf ‘altijd naar kansen kijkt’.

Unifeeder CEO Jesper Kristensen ontkent dat de rederij te koop staat. Volgens hem zijn de berichten ‘pure speculatie’. Hij voegt daaraan toe dat met een private investeerder als eigenaar er per definitie een dag komt waarop het bedrijf te koop wordt gezet. ‘Maar dat is op dit moment niet het geval.’

Twee maanden eerder benoemde Nordic Capital voormalig Maersk CEO Nils Smedegaard Andersen tot voorzitter van de bestuursraad van Unifeeder. Volgens de berichtgeving van Berlingske moet hij helpen om óf de verkoop te realiseren óf het bedrijf naar de beurs te brengen, hoewel die eerste optie de voorkeur zou hebben. In een persverklaring van 13 november zei Smedegaard zelf te zijn aangetrokken om samen met het management ‘de marktpositie van Unifeeder verder te versterken door hechtere relaties met klanten en een nieuw dienstenaanbod te ontwikkelen en ondertussen na te denken over uitbreiding in nieuwe markten, mogelijk door fusie of overname.’

Unifeeder heeft net als veel andere rederijen een aantal moeilijke jaren doorgemaakt, hoewel het bedrijf zich, gelet op resultaten in de deepsea containervaart, redelijk staande heeft gehouden. Het bedrijf wist ook in 2016 uit de rode cijfers te blijven. De nettowinst lag met 9,8 miljoen euro wel lager dan in 2015, toen een nettowinst van 11,3 miljoen euro geboekt. In de jaren 2012 tot en met 2014 varieerde de nettowinsten nog van 30 tot 43 miljoen euro.

Als reactie op de dalende financiële resultaten is de rederij begin dit jaar gereorganiseerd. De rederij heeft drie regionale hubs opgezet – voor de Scandinavische markt, de Oost-Europese markt en de West- en Centraal-Europese markt – waarin bepaalde kerntaken zijn gecentraliseerd. Het kantoor in Rotterdam zag daardoor zijn marketingafdeling naar Hamburg verhuizen. Unifeeder CEO Jesper Kristensen benadrukte destijds dat geen van de negen regionale kantoren zou worden gesloten en dat werknemers werd aangeboden om met hun baan mee te reizen.

Nordic Capital kocht Unifeeder in april 2013 van een ander investeringsbedrijf, Montagu Private Equity. Hoewel de bedrijven zelf geen verkoopprijs bekend hebben gemaakt, meldden media destijds dat Nordic Capital 518 miljoen dollar zou hebben betaald, omgerekend 400 miljoen euro.