Zuid-Korea heeft een vrachtschip opgebracht omdat er olieproducten mee naar Noord-Korea zouden worden gesmokkeld. Dit heeft de douane van het land zondag bekendgemaakt.


Het is de tweede keer in enkele dagen tijd dat Seoul melding maakt van het opbrengen van een schip dat goederen naar Noord-Korea zou vervoeren die op de sanctielijst van de Verenigde Naties staan.

De autoriteiten zeiden niets over wanneer of waar deze incidenten precies waren. Aangenomen wordt dat het schip onder Panamese vlag op 19 december gedwongen werd een haven aan de westkust van Zuid-Korea binnen te varen.

De VN hebben sinds 2006 talrijke sancties uitgevaardigd tegen Noord-Korea. De volkerenorganisatie wil de in stalinistische stijl geregeerde dictatuur dwingen zijn nucleaire programma op te geven, maar Pyongyang negeert dat. De laatste sancties zijn in september door de Veiligheidsraad afgekondigd en verbieden onder meer de export van gas, olie en andere petroleumproducten naar Noord-Korea.