Signalen dat Exmar onderhandelt met een Iraanse klant voor zijn drijvende LNG-fabriek ‘Caribbean’ worden almaar sterker.


In een recent rapport verwijst ING-analist Quirijn Mulder naar een interview dat Ali Kandor, topman van het Iraanse staatsoliebedrijf NIOC, gaf aan het bedrijfsmagazine van het Russische gasbedrijf Gazprom. Volgens Kandor wil NIOC het platform inzetten voor de uitvoer van aardgas uit het Pars-veld in de Perzische Golf. Zo kan het gas rechtstreeks vanop zee in LNG-tankers worden gepompt.

Een gezamenlijke dochteronderneming van het Noorse Hemla en Khargh Gas Refining, zelf een dochter van NIOC, zou het platform vanaf de zomer van 2018 huren, gedurende een periode van vijftien 15 jaar. Mulder schat dat het huurcontract Exmar jaarlijks een kasstroom van 30 à 40 miljoen euro kan opleveren. Daarmee kan de Antwerpse gastankerrederij haar uitstaande schuldenberg beheersen.

De ‘Caribbean’ bevat veel in de Verenigde Staten ontwikkelde technologie. Die ter beschikking stellen van een Iraans staatsbedrijf lag daar erg gevoelig. Zakenkrant De Tijd concludeert uit de uitspraak van Kandor dat de onderhandelingen over dit aspect met gunstig gevolg zijn afgerond.