De Engelse kustwacht begeleidt de Russische ‘Mekhanik Yartsev’, die met zware slagzij de haven van Southampton tracht te bereiken.


De 83 meter lange coaster van 2650 ton verloor dinsdag zo’n dertig kilometer voor de kust van West Sussex bij Brighton in zweer weer zeker dertig pakketten timmerhout, die als deklading waren gestuwd. Als gevolg daarvan drijven er nu grote aantallen planken in zee voor de Zuid-Engelse kust.

Het schip ligt inmiddels op een beschutte ankerplaats in de Solent, de toegang tot de haven van Southampton, net ten noorden van het Isle of Wight. Het schip was op weg van Riga in Letland naar het Ierse Warrenpoint toen het zijn deklading verloor en slagzij maakte.

Het incident werd tijdens een routinevlucht ontdekt door een helikopter van de kustwacht. Worthing Beach aan de kust van West Sussex was bijna precies tien jaar geleden ook het toneel van een ‘hout-tsunami’. In januari 2008 spoelde er maar liefst naar schatting 2.000 ton aan planken aan op de stranden van de Britse kustplaats, waarbij een deel zelfs door opstuwing op de boulevard belandde.